Missfärgade tänder kan uppstå av flera olika anledningar. Mat och dryck , liksom tobak och bristfällig munhygien som leder till uppkomsten av tandplack och tandsten orsakar missfärgningar.

Åldrande kan också leda till att tänderna blir gulare när tandens emalj blir tunnare och det underliggande dentinet blir mer synligt. Dessutom kan mediciner, skador, överexponering för fluorid och genetiska faktorer också spela en roll i utvecklingen av missfärgningar på tänderna.

Mat och dryck som vanligtvis innehåller starka färgämnen och som kan orsaka missfärgningar på tänderna inkluderar:

  1. Kaffe
  2. Te, särskilt svart te
  3. Rött vin
  4. Läsk, särskilt mörka kolsyrade drycker som cola
  5. Färgrika bär såsom blåbär, hallon och svarta vinbär
  6. Curry
  7. Tomatsås och ketchup
  8. Sojasås
  9. Rödbetor
  10. Vissa kryddor såsom saffran och gurkmeja

Att begränsa intaget av dessa livsmedel och drycker, eller att borsta tänderna efter att ha konsumerat dem, kan hjälpa till att minska risken för missfärgningar på tänderna.